Natuurlijk, lieve Kikker! Iedereen was meteen geprikkeld en heel nieuwsgierig om naar het verhaal te luisteren. Ook de nieuwe woordenschat kwam via de magische map aan bod: vers, het deeg, het bloem, het winkelrek, proeven, gulzig, het gebak.
Luister en kijk maar mee...
We gingen meteen na het verhaal aan de slag om zelf deeg te maken. Natuurlijk werd het speeldeeg met heel veel zout zodat we er stiekem niet zelf van gingen proeven... 😝
Met kleine, middelgrote en grote taartonderleggers maakten we in de schrijfhoek onze eigen fantasietaart voor Kleine Beer!
We speelden een tof concentratiespel met fijnmotorische oefening: "de taartjes op de koffiekop"
Ook ons nieuwe liedje ging uiteraard over de bakker:
Ik ben de bakker, heel vroeg wakker!
Koop je wat bij mij... dan maak je mij heel blij!
Geef me maar ......(bv. een wit brood) uit de bakkerij!
Op dinsdag gingen we eerst zelf brood kopen en kijken naar de heerlijke taarten en gebakjes. Zo konden we daarna zelf aan de slag in de klas.
Het winkelrek |
vers brood uit de snijmachine |
het gebak |
In de klas konden we uiteraard van onze aankopen proeven...
Niet gulzig zijn hoor! |
Daarna kwam pas het echte werk... in alle hoekjes werd er naarstig gewerkt en rollenspel gespeeld rond de bakker en de bakkerij met bakkerswinkel!
Boetseertafel met taarten om te versieren en een speelgoedoventje om zelf koekjes, gebak en brood te bakken. |
Aan de knutseltafel gingen we zelf onze verjaardagstaart voor Kleine Beer knutselen! |
Op donderdag kwam onze lieve juf Fatima zelf meehelpen om Marokkaans brood met provençaalse kruiden te bakken.
Stap 1: warm water met 1 zakje bakpoeder en 1 blokje verse gist. Goed mengen totdat de gist is opgelost.
Oei, dat ruikt precies niet zo lekker hoor! Gist heeft inderdaad een speciale geur.
Stap 2: het bloem toevoegen met een beetje zout en wat suiker.
Wij proefden alvast het verschil nog eens tussen zout en suiker!
Stap 3:Heel goed mengen met propere handen
Stap 4: een flinke scheut olijfolie of bakolie toevoegen
Wij roken ook eens aan de olijfolie... bwah.... dat heeft ook een speciale geur hoor! De kleur is ook raar...
Stap 5: Kneden en kneden en nog eens kneden gedurende 10 minuten.
Stap 6: De broodjes moeten nu 30 minuten rusten onder een warm deken.
Stap 7: De gerezen broodjes mogen in een warme pan met wat bakolie langs beide kanten goudbruin bakken.
Stap 8: Ruiken en proeven maar! Smakelijk.
Juf Fatima bakte ook een groot brood.
Heel erg bedankt, lieve juf Fatima!
Op vrijdag mochten we opnieuw snuffelen en voelen aan iets raars... het leek wel slagroom!
Neen hoor! Het was scheerschuim om mee te schrijfdansen op de tafels!
En of we plezier hadden!
Firdaws ging er volledig in op! |
Er werden prachtige taarten voor Kleine Beer in getekend...
Na de speeltijd werd ik uitgenodigd om aan te schuiven voor een dessertenbuffet. Dit hadden de kleuters zelf bedacht en uitgewerkt... Super, toch?
Ook de taartjes voor Kleine Beer werden afgewerkt. Ze waren om op te eten!
Met de houten blokken werd een ovenconstructie bedacht...
We kregen maar niet genoeg van het speeldeeg, dus er werd opnieuw gekneed en gebakken!
Ook de bakker in de bakkerswinkel had het nog steeds heel druk!
Dikke proficiat Liyana! |
Met de heerlijke fruitsap konden we nog eens toasten op haar verjaardag en op het begin van een welverdiend weekend.
Tot maandag, creatieve bakkers in spé!
Groetjes,
jufken Els
Geen opmerkingen:
Een reactie posten